Nuorille voimaa ja virtaa liikkeestä

Aikuistumisen kynnyksellä olevan nuoren elämässä liikunnan määrä voi vähentyä monestakin syystä. Tutkimusten mukaan nuoren siirtyessä koulutuksessa toiselle asteelle, liikkumisen määrä vähenee ja paikallaan olon määrä lisääntyy. Aktiivisella liikkumisella on kuitenkin suuri merkitys nuoren aikuisen kokonaisvaltaiselle hyvinvoinnille ja opinnoissa jaksamiselle.

Itsenäistyessään moni nuori aikuinen joutuu opettelemaan uutta arkea, joka voi viedä huomiota pois arkisen liikunnan parista. Tiivis opiskelutahti, tiukka opiskelijabudjetti ja uuden elämäntilanteen vaativuus voivat heikentää mahdollisuuksia liikkua entiseen tapaan. Toisaalta ne voivat myös tuoda mukanaan mahdollisuuksia aloittaa uusia harrastuksia ja rakentaa oman näköistä aktiivista arkea.

Harva tulee ajatelleeksi, että terveyshyötyjen lisäksi liikunnallinen ja aktiivinen arki tukee myös jaksamista ja mielen hyvinvointia. Liikkuminen parantaa vireystilaa ja keskittymiskykyä, vähentää masennusoireita ja parantaa fyysistä minäkäsitystä, pystyvyyden tunnetta ja stressinhallintaa. Liikunta parantaa tutkitusti tarkkavaisuutta ja muistia sekä nopeuttaa ajattelua, mikä on kullanarvoista uutta tietoa omaksuvalle opiskelijalle tai työelämään astuvalle.

Yhdessä tekeminen on tärkeää 16–18 -vuotiaille, sillä aivot kehittyvät vielä suhteessa sosiaalisiin kokemuksiin ja yhteisöllisyyteen.

Arkiliikkumista, taukoja ja unta

Aikuistuminen tarkoittaa myös muutoksia liikkumiseen, sillä 18-vuotiasta nuorta koskevat aikuisten liikkumisen suositukset. Reippaan ja lihaskuntoa ylläpitävän liikunnan lisäksi keho ja mieli tarvitsevat kevyttä liikuskelua, paikallaanolon tauottamista ja palauttavaa unta.

Nuori, pyhitä aikaa unelle

Riittävä määrä unta luo tärkeän pohjan hyvinvoinnille, jaksamiselle ja itsestä huolehtimiselle. Väsyneenä on vaikeampaa keskittyä opintoihin tai töihin, huolehtia riittävästä liikkumisesta tai terveellisestä syömisestä. Liian lyhyet yöunet ja huono unenlaatu voivat myös pitkällä aikavälillä heikentää mielialaa ja johtaa jopa uupumukseen.

Aktiivinen oman näköinen arki

Liikkumisen ei tarvitse olla pelkkää lenkkipolulla nääntymistä, vaan se voi ja saa olla elämänmakuisia hetkiä, jotka rikastuttavat arkeamme monella tapaa. Myös arjen perusaskareet lisäävät liikettä päivään. Tärkeintä on, että paikallaanoloon tulee taukoja ja päivään askeleita.

Miltä aktiivisempi arkesi voisi näyttää?

Onko se pitkiä kävelyitä musiikki tai äänikirja korvilla tai ystävän kanssa maailmaa parantaen? Samoilua luonnossa eri vuodenaikoina? Boheemia arkipyöräilyä tai maastopyöräilyä lähimetsässä? Retkiä kirjastoon sivistyksen lähteille? Luontojoogaa linnunlaulun säestämänä? Vapaapäivän kiireetöntä kaupunkihortoilua? Pakkaspäivän avantouintia? Mieltä avartavia museovisiittejä? Löytöretkiä kirppiksille? Vapaaehtoista naapurin Selman ulkoilutusta? Frisbeegolfia hyvällä porukalla auringossa? Katukorista, höntsäjalkapalloa tai -lätkää kavereiden kanssa?

Sivun lähteet:
Liikkuva opiskelu