Viisi vinkkiä luonnon huomaan
Aineiston tyyppi:
Vinkki
Kohderyhmä:
Aikuiset, Ikääntyneet, Nuoret, Erityisryhmät, Lapset
Julkaisija:
Suomen Luonto
Julkaisuvuosi:
2024
Lyhyt kuvaus materiaalista:
Olemme tallustelleet metsässä valtaosan siitä ajasta, jonka ylipäänsä olemme ihmislajina olleet olemassa. Siksi ei olekaan ihme, miten monella erilaisella tavalla metsä ja luonto vaikuttavat hyvinvointiimme. Poimi viisi vinkkiä luonnon huomaan.
Sammalmatolla kuljeskellessa verenpaine ja syke laskevat, stressioireet lievittyvät ja metsäretken jälkeen yökin saattaa sujua levollisemmin. Olo tuntuu arkikokemuksenkin mukaan kohentuvan metsässä, mutta luonnon hyvinvointivaikutuksia on tutkittu myös tieteellisesti.
Yksi tuoreimmista selvityksistä on elokuussa 2023 julkaistu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen, Helsingin yliopiston ja Sipoon kunnan yhteistyönä toteutettu tutkimus, jossa vertailtiin kahta terveyttä tukevaa kuntoutusryhmää. Toisessa ryhmässä liikuttiin sisätiloissa, toisessa lähdettiin metsään.
Tutkimuksen keskeinen tulos oli se, että metsäryhmän psyykkinen hyvinvointi koheni ja stressituntemukset laskivat. Myönteisiä muutoksia havaittiin muun muassa rentoutumisessa, energisyydessä, ongelmanratkaisukyvyssä, hyväntuulisuudessa sekä tunteissa itseä kohtaan. Näillä kaikilla on mielenterveyttä suojaava vaikutus.
Sipoossa ei ole varsinaista terveysmetsäksi nimettyä aluetta, mutta terveyskeskuksen asiakkaita on viety retkelle muun muassa Sipoonkorven kansallispuistoon.
Sairaala-alueiden lähelle perustettuja terveysmetsiä on muun muassa Lahdessa, Kouvolassa ja Kajaanissa. Ne ovat vapaasti kaikkien käytössä. Alueita voivat kuntoutujien ja toipilaiden lisäksi hyödyntää vaikkapa päiväkodit, koulut sekä lähiseutujen asukkaat.
Mikä tahansa metsä, jossa olonsa tuntee rentoutuneeksi, on siellä liikkuvalle terveysmetsä. Tutkimuksissa aihetta on kuitenkin eritelty tarkemmin. Parhaiten terveysmetsäksi sopii luonnonmukainen tai sellaiseksi koettu, iäkkäämpi metsä.
Ihmisten lähtökohdat ja tarpeet ovat kuitenkin erilaisia. Esimerkiksi ylikuormittunut tai masentunut kokee elvyttävänä suojaisan ja harmonisen ympäristön. Liikuntarajoitteiselle tai iäkkäälle palauttavan metsäkokemuksen edellytyksenä on helppokulkuisuus.