Vuxna – För vuxna innebär vardagsmotion att röra sig på eget sätt

Rörlighet påverkar människokroppen på sätt som många inte först tänker på. Rörlighet ökar vardagsorken, piggar upp, lindrar stress och ger en bättre nattsömn.Motion behöver inte vara ett motbjudande tvång. Det finns enorma möjligheter i vardagen till sköna stunder av motion, i små portioner här och där. Din kropp skulle också välja motion, även om du inte känner för det.

Rörlighet och motion stärker kropp och själ och minskar sjukdomsrisken. Bra kondition hjälper oss i vardagen, då vi klarar belastningar bättre och återhämtar oss snabbare. Tillräcklig motion och sömn, samt en hälsosam kost och livsstil, är effektiva sätt att förebygga olika hälsoproblem och sjukdomar.

Träning ökar mängden signalsubstanser som ger välbefinnande, vilket höjer humöret och ger energi och styrka i vardagen.

Stöd för psykiskt välbefinnande

Det finns mycket forskning om hur motion påverkar vårt psykiska välbefinnande 6. Forskningen visar att motion minskar stress, ångest och depression. Dessutom påskyndar träning återhämtning från både kognitiv och fysisk belastning.

Exempelvis kan risken för ångestsymtom minska med upp till 40 procent. Fördelarna framhävs när man går från låg till måttlig aktivitet.

Motion lindrar stress och dess skadliga symtom som är:

  • trötthet
  • insomningssvårigheter
  • humörsvängningar
  • koncentrations- och minnessvårigheter
  • infektionskänslighet
  • långsam återhämtning efter sjukdom
  • förhöjt blodtryck
  • förhöjd puls i onödan
  • onormal svettning
  • tarmirritation
  • förändrad aptit

Alltför mycket motion lindrar dock inte stress på önskat sätt. Måttlig fysisk ansträngning är mer effektivt för att stoppa utvecklingen av trötthetssymtom än högintensiv träning. Den som lider av svår trötthet har större nytta av  lugn, återhämtande motion än av tunga idrottsprestationer.

Rör på dig – sov bättre

Motion ger bättre sömn och skyddar mot sömnstörningar, trötthet och utmattning. Den gör att du somnar snabbare samt ökar sömnens längd och djupsömnen. Sömnen spelar särskilt under djupsömnsfaserna en viktig roll i regleringen av hjärnans energibalans, inlärning och muskeltrötthet.

Bäst sover du efter regelbunden, intensiv aerob träning som varar i över en timme, minst 3–4 timmar före läggdags. En kvällspromenad strax innan läggdags kan också fördjupa sömnen.

Lindring av klimakteriebesvär

Fysisk aktivitet i medelåldern främjar kvinnors hjärt- och kärlhälsa, som annars kan försämras i klimakteriet. Studier tyder också på att viktkontroll, samt beroende på kroppssammansättning också fysisk aktivitet, kan lindra kvinnors klimakteriet.

God kondition ger lugna pensionsdagar

Motion är ett bra och nyttigt sätt att ta hand om sig själv och lindra åldrandets effekter. Envist arbete lönar sig – fördelarna är omedelbara i takt med åldrandet. God hälsa och kondition som uppnås genom regelbunden motion bevarar funktionsförmågan längre, vilket bidrar till en god självständig vardag och tillfredsställelse med det egna livet under ålderdomen.

Hur kunde en mer aktiv vardag se ut?

Naturutflykter under olika årstider? Långpromenader med en ljudbok eller en vän att förbättra världen med? Svamputflykter om hösten? Glädjen av att hitta geogömmor? Växtigenkänning i olika naturtyper? Sopinsamlingstalko på stranden? Avkopplande långfärdsskrinning vintertid? Rofylld trädgårdsskötsel? Befriande dans? Arkitekturrundor på stan? Naturyoga omvigen av fågelsång? Vaksim en vinterdag? Lärdomsrika museibesök? Lekdags med barnen? Långpromenader med hunden? Utomhusgymmet i solen? Elcykel till jobbet? Skidåkning eller snöskopromenader bland rena, glittrande drivor? Aktiva pauser i sittandet på jobbet? Återhämtande pauser i fysiskt ansträngande arbete? En avslappnad kvällspromenad med din favoritperson?


6 Työterveyslaitos: Liikunnan ja liikkumisen yhteydet terveyteen ja työkykyyn (ttl.fi)